Tangga batu rumah Melaka / Abd. Rasid Ismail and Muhammad Hakimi Tew Abdullah - Ismail, Abd. Rasid; Abdullah, Muhammad Hakimi Tew (UiTM Press, 2023)
Buku ini dihasilkan dalam usaha untuk mengekalkan warisan yang mempunyai nilai-nilai estetika yang tinggi buat generasi akan datang. Hal ini disebabkan terdapatnya penggunaan flora yang telah diadaptasi daripada alam semula jadi. Alam semula jadi merupakan sumber pencetus idea untuk melahirkan reka corak jubin tangga batu rumah Melaka. Selain itu, penerbitan buku ini juga bakal menerangkan tentang asal usul serta nilai-nilai yang terdapat dalam rekaan di samping menerangkan peringkat kehidupan dalam masyarakat Melayu. Nilai-nilai estetika yang wujud dan memberi maksud-maksud tertentu dalam kehidupan masyarakat Melayu Melaka. Bagi menjaga warisan khazanah negara, kerajaan negeri Melaka melalui Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM} telah mengambil langkah untuk menjaga dan mengekalkan nilai keaslian yang terdapat pada rekaan seramik tangga.