Keperluan perancangan lanskap perumahan di dalam proses perancangan perbandaran. Kes kajian : Kompleks Perumahan Tunku Abdul Rahman, Jalan Pahang - Jalan Tun Razak / Mohamad Mokhtar Abdullah - Abdullah, Mohamad Mokhtar (Faculty of Architechture , Planning & Surveying, 1984)
Takrif lanskap adalah luas. Dewan Bahasa Dan Pustaka (1978) mengistilahkan lanskap sebagai 'seni taman'. Sebaliknya Oxford English Dictionary (1968) mentakrifkan lanskap sebagai "a picture or view of inland scenery", yang bermaksud sebagai satu gambaran atau pandangan alam pendalaman.