Transkrip wawancara bersama Puan Noorizan Mohamed tokoh pendidikan / Nazatul Ashikin Samion and Nur Alifah Ilyana Rosli - Samion, Nazatul Ashikin; Rosli, Nur Alifah Ilyana (Perpustakaan Tengku Anis, 2024)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Puan Noorizan Mohamed mengenai kerjaya beliau dalam bidang pendidikan. Transkrip temubual ini dijalankan di rumah Puan Noorizan Mohamed sendiri di No 74, Cabang Tiga Kami!, 16800 Pasir Puteh, Kelantan. Belian merupakan bekas Pengetua di Sekolah Kebangsaan Menengah Jalan Empat Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan. Beliau telah menceburi bidang pendidikan selama 34 tahun. Beliau mula berkecimpung dalam bidang pendidikan apabila mula dimasukan ke Universiti Putra Malaysia (UPM) dan sejak itulah beliau mula berjinak-jinak dalam guruan. Temubual ini menumpukan beliau tentang pengalaman beliau sepanjang menceburi bidang pendidikan dan menjadi tokoh Guru Kebangsaan.