Transkrip wawancara bersama Tuan Mohd Aswawi bin Isa penggiat seni muzik tradisional / Nur Shazleen Izzati Mohd Sanusi and Siti Nurhazarina Alias - Mohd Sanusi, Nur Shazleen Izzati; Alias, Siti Nurhazarina (Perpustakaan Tengku Anis, 2024)
Temubual ini dilakukan bersama penggiat seni muzik tradisional iaitu Tuan Mohd Aswawi Bin Isa untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai penggiat seni muzik tradisional. Temubual ini telah dijalankan di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) cawangan Bachok. Tarikh temubual tersebut adalah pada 11 Disember 2023 bermula jam 11 pagi hingga 2.18 petang. Tuan Aswawi adalah seorang penggiat seni muzik di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Bachok. Tuan Aswawi mula bergiat sebagai penggiat seni muzik pada tahun 1993 sebagai seorang guru muzik di Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Perling, Johor Bahru hingga menjadi seorang pensyarah di Universiti Malaysia Kelantan pada bulan Mac 2015 dan beliau telah dinaikkan pangkat sebagai pensyarah kanan pada tahun 2023. Tugas beliau tidak hanya sebagai penggiat seni muzik tradisional tapi juga berkhidmat sebagai pensyarah kanan di Universiti Malaysia Kelantan cawangan Bachok. Pelbagai ujian dan cabaran telah dihadapi oleh Tuan Aswawi Bin Isa di sepanjang berkhidmat sebagai penggiat seni muzik tradisional. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang.