Transkrip temubual bersama Tuan Haji Husain Beladar, bekas Pengarah Pembangunan Penjara, mengenai sejarah bangunan penjara Pengkalan Chepa / Nik Noor Aisyah Mohamed Daud and Nur Aqmar Najwa Amran - Mohamed Daud, Nik Noor Aisyah; Amran, Nur Aqmar Najwa (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2023)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Husain Beladar mengenai sejarah bangunan Penjara Pengkalan Chepa. Temubual ini dijalankan dirumah kediaman beliau di Taman Buaya, Pengkalan Chepa, Kelantan pada hah Khamis, 30 Mei 2023 bermula 11:16 pagi. Beliau merupakan seorang yang berkotmitmen tinggi dalam peristasi kerjaya dan beliau juga seorang yang mementingkan ikatan hubungan di antara sesama manusia tanpa mengira latar belakang dan masa silam seseorang itu. Kandungan transkrip ini merangkumi latar belakang kehidupan beliau, sejarah pendidikan beliau, fungsi dan peranan beliau sebagai seorang pengarah pembangunan penjara, perjalanan hidup beliau untuk berjaya, penyelesaian masalah yang dihadapi oleh kebanyakkan penjara dan juga meliputi isu-isu banduan yang perlu dihadapi oleh penjara. Selain itu, di dalam transkrip ini juga menyentuh berkenaan dengan cabaran yang dihadapi oleh beliau sepanjang kerjayanya sebagai seorang pegawai biasa sehingga menjadi pengarah pembangunan penjara. Di dalam transkrip ini juga turut membincangkan pendapat dan harapan untuk mengekalkan sejarah bangunan penjara supaya ianya dapat dikenali oleh generasi yang akan datang dan juga mengekalkan momentum penting di negeri Kelantan.