Transkrip temubual bersama Rosemaria Abdul Hamid, mengenai biografi juara bintang RTM 1977 serta penglibatan dan pengalaman sebagai penyanyi era 70-an dan 80-an / Syahirah Awang and Nurlissa Hanim Mohamad - Awang, Syahirah; Mohamad, Nurlissa Hanim (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2022)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Rosemaria Abdul Hamid mengenai penglibatan, pengalaman dan pandangan beliau dalam bidang nyanyian. Tokoh yang terpilih merupakan seorang Bintang RTM yang memiliki suara merdu. Pernah beberapa kali gagal, namun beliau terus berusaha dan akhirnya berjaya merangkul sebagai Bintang RTM 1977. Transkrip ini menyentuh mengenai latar belakang Rosemaria sebagai seorang artis veteran era 70 dan 80-an. Selain itu, transkrip ini juga fokus terhadap pengalaman yang dilalui oleh beliau sepanjang bergelar sebagai seorang artis. Turut serta juga mengenai sisi pandangan beliau mengenai isu-isu berkaitan industri muzik. Seterusnya, kajian ini menggunakan kaedah sejarah lisan bagi merungkai segala maklumat mengenai tokoh. Kaedah kualitatif telah diguna pakai dalam kajian ini dimana temubual secara bersemuka telah dijalankan di kediaman tokoh di Kota Bharu, Kelantan. Melalui kajian ini, terbuktilah bahawa penyanyi era-era terdahulu merupakan seorang yang hebat dan penuh ilmu serta boleh dianggap sebagai lagenda.