Transkrip wawancara bersama puan Kamariah binti Mohamad Arshad (Kay Maria), artis veteran malaysia / Nurul Syafiqa Abdul Rashid and Tengku Nasreen Hasya Tengku Ahmad Faizal - Abdul Rashid, Nurul Syafiqa; Tengku Ahmad Faizal, Tengku Nasreen Hasya (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2022)
Temubual ini adalah antara tokoh iaitu Kay Maria dan dua pelajar iaitu Nurul Syafiqa binti Abdul Rashid dan Tengku Nasreen Hasya binti Tengku Ahmad Faizal untuk subjek IMR604 iaitu pendokumentasian sejarah lisan. Beliau merupakan salah seorang tokoh seniman veteran dan seni warisan. Sejarah lisan adalah satu kaedah yang penting dalam merakam peristiwa lampau yang pernah ditempuhi oleh seseorang. Kajian ini menceritakan tentang latar belakang dan sejarah hidup Kay Maria sebagai salah seorang seniman veteran. Kay Maria ataupun nama sebenar beliau ialah Kamariah Mohamad Arshad merupakan anak kelahiran Pulau Pinang, Malaysia. Beliau mendapatkan pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Balik Pulau. Beliau juga telah berlakon sejak tahun 1984 sehingga sekarang dan masih lagi bergiat aktif. Senarai soalan juga telah disediakan untuk ditanyakan kepada tokoh veteran. Kajian sejarah lisan ini diharapkan dapat membantu orang lain mengenali dan menghargai perjuangan seniman veteran negara kita.