Transkrip temubual bersama Muhammad Amir Farhan, atlet sukan berbasikal negara mengikuti pengalaman beliau mewakili negara/ Amira Syazwani Ahmad Makhtar and Fatin Nur'ain Zailani - Ahmad Makhtar, Amira SyazwaniAmira Syazwani; Zailani, Fatin Nur'ain (Universiti TeknologI MARA,Selangor, 2022)
Artikel ini berasaskan sumber daripada kajian penulis terhadap tokoh sejarah lisan yang telah dijalankan bersama Encik Muhammad Amir Farhan. Beliau merupakan salah seorang atlet negara dalam sukan berbasikal. Artikel ini menyingkap tentang pengalaman beliau mewakili Malaysia ke pelabagai tahap dan di pelbagai pertandingan mahupun perlawanan sama ada di trek mahupun di atas jalan raya. Selain itu, artikel ini merangkumi kisah latar belakang kehidupannya seperti latar belakang hidup beliau , latar pendidikan sekolah rendah dan menengah sehingga ke Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Artikel ini juga menceritakan tentang perkembangan beliau di dalam mewakili negara di beberapa buah perlawanan di luar negara. Beliau telah bergiat aktif berbasikal sejak di bangku sekolah lagi sehingga kini. Pengalaman beliau sejak kecil adalah sesuatu yang tidak semua orang boleh melakukannya terhadap negara dan ianya amatlah berharga. Artikel ini juga boleh dijadikan sumber inspirasi lebih-lebih lagi kepada golongan muda untuk mengharumkan nama negara tercinta. Oleh itu, maklumat ini telah didokumentasikan menggunakan teknik sejarah lisan.