Transkrip temubual bersama Khairulazhar Mohtar dan Amiira Natasya Othman mengenai tarian tradisional Melayu: tarian inang / Elsie Ivioni Nedri and Muhammad Syazwan Hakimi Md Salam - Nedri, Elsie Ivioni; Md Salam, Muhammad Syazwan Hakimi (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2022)
Artikel ini menerangkan tentang tarian tradisional Melayu Tarian Inang yang mungkin kurang dikenali oleh orang ramai di luar sana. Tarian Inang ini mungkin kurang mendapat perhatian ramai adalah kerana bidang tarian ini tidak lah sepenting bidang-bidang yang lain kerana tarian ini hanyalah merupakan persembahan untuk menghiburkan para penonton dan kebanyakan daripada mereka tidak menerapkan warisan kesenian dan kebudayaan kaum Melayu dalam kehidupan seharian. Kepentingan kajian yang diperolehi daripada hasil kajian ini adalah dapat memberikan kesedaran kepada orang awam tentang kepentingan tarian tradisional Melayu Tarian Inang serta menambahkan ilmu pengetahuan pembaca tentang sejarah Tarian Inang ini lebih dikenali di peringkat antarabangsa. Kajian yang dilaksanakan adalah menggunakan kaedah kajian kualitatif ataupun dikenali sebagai sesi temu bual secara lisan bersama dengan dua orang responden.