Transkrip temubual bersama Mohamad Nizam Mohamed Shapie, mengenai sejarah silat gayong / Muhammad Firhan Fery and Muhammad Qayyum Che Azani - Fery, Muhammad Firhan; Che Azani, Muhammad Qayyum (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2021)
Penulisan transkrip ini merungkai sejarah mengenai pertubuhan Seni Silat Gayong di Malaysia dan untuk mengenalpasti sejarah penubuhan pertubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia. Selain itu, untuk mengetahui halangan dan cabaran yang dihadapi Pertubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia mengenalpasti sejarah pencapaian pertubuhan Seni Gayung Fayani Malaysia. Kajian telah dijalankan melalui proses sejarah lisan dengan menemubual penulis telah menemubual tokoh iaitu Datuk Seri Panglima GM Dr. Mohammd Nizam Shapie pada awal bulan Disember tahun 2020. Temubual ini telah dirakam bagi tujuan penambahan ilmu dan perkongsian transkripsi rakaman, jumlah panjang rakaman adalah berdurasi selama dua jam. Terdapat banyak soalan yang telah diajukan oleh penulis kepada tokoh yang ditemubual. Hal ini bagi memenuhi objektif penulis dalam melaksanakan penulisan transkripsi ini. Antara objektif yang dapat dipenuhi adalah tentang sejarah silat dan pertubuhan serta pencapaian dan halangan yang dilalui oleh tokoh dan pertubuhan sepanjang penglibatan tokoh dalam bidang persilatan ini.