Transkrip temubual bersama Mohd Zulfikri bin Mohd Sobri & Muhammad Nazmi bin Mohamad Rasid mengenai seni khat / Norhafipah Baharuddin and Nur Maisarah Rushdan - Baharuddin, Norhafipah; Rushdan, Nur Maisarah (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2023)
Artikel ini membahas tentang sejarah lisan seni khat, sebuah bentuk seni tulis Arab yangmemiliki akar yang dalam dalam budaya dan sejarah Islam. Seni khat melibatkan penggunaan huruf-huruf Arab yang dipadukan dengan keindahan estetika dan ekspresi artistik. Artikel ini juga mengulas peranan penting seni khat dalam budaya Arab dan Muslim. Seni khat tidak hanya digunakan dalam tulisan Al-Quran, tetapi juga dalam kerya seni seperti kaligrafi. Tulisan khat yang indah sering kali digunakan untuk menemubual dua orang tokoh seni khat iaitu Mohd Zulfikri Mohd Sobri dan Muhammad Nazmi Mohamad Rasid bagi mendalami bidang seni khat dengan lebih mendalam. Selain itu, artikel ini mengkaji penyatuan seni khat ke dalam pelbagai seni dan budaya menjadikan ia sebagai lambang kesenian unngul dalam budaya dan tamadun Islam yang dapat setanding dengan kesenian lainnya di dunia. Dalam hal yang sama, perkembangan ini dapat menjadikan seni khat menjadi simbol simbol yang dapat dijadikan asas-asas penting untuk membentuk pelbagai corak dan bentuk seni khat dialam Melayu.