Transkrip temubual bersama Encik Khirul Idris Ismail dan Puan Azmah Sofar mengenai pembuatan kuih putu perak / Amira Husna Mohamad Yusri and Nor Azreen Amilia Muhammad - Mohamad Yusri, Amira Husna; Muhammad, Nor Azreen Amilia (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2022)
Kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji tentang asal usul Putu Perak. Selain itu, ia bertujuan untuk mengenal pasti bahan dan proses pembuatan Putu Perak dan juga untuk mengkaji strategi pemasaran Putu Perak. Kajian ini dijalankan melalui kaedah temu bual bersama dua orang tokoh iaitu Encik Khirul Idris Bin Idris dan juga isterinya, Puan Azmah Binti Sofar yang merupakan pemilik kepada perniagaan Idris Putu Perak yang terletak di Kampar, Perak. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kuih warisan tradisional yang berasal dari negeri Perak ini iaitu Putu Perak hampir pupus. Justeru, kajian ini dibuat untuk mengetahui bagaimana cara untuk mengekalkan kuih ini. Di samping itu, hasil daripada kajian ini berjaya merangkumi beberapa aspek seperti sejarah awal Putu Perak, keistimewaan, kelebihan Putu Perak, bahan-bahan mentah yang digunakan, proses pembuatan, cara pembuatan, strategi pemasaran, dan juga beberapa isu yang dikaj. Beberapa harapan yang diberi oleh tokoh bagi mengekalkan dan menjadikan Putu Perak masih relevan buat masa ini dan juga masa akan datang.