Transkrip temubual bersama Encik Muhammad Firdaus bin Jusoh mengenai resepi keropok ikan turun temurun Terengganu / Muhammad Haris Md Ali and Mohd Saifulizuwaan Moideen - Md Ali, Muhammad Haris; Moideen, Mohd Saifulizuwaan (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2023)
Kajian ini memberikan tumpuan kepada sejarah, pembangunan, dan peranan Keropok Terengganu di dalam budaya dan ekonomi Terengganu, Malaysia Pembuatan Keropok Terengganu adalah sebahagian dari budaya dan sejarah Terengganu, tetapi terdapat sedikit penyelidikan tentang sejarah pembuatan Keropok Terengganu di Terengganu. Kajian ini bertujuan memberikan pemahaman yang jelas tentang aspek-aspek yang berkaitan dengan Keropok Terengganu Terengganu, termasuk asal-usulnya, pembangunan sejarah, dan peranannya dalam budaya dan ekonomi Terengganu. Kajian juga akan mengkaji cabaran-cabaran yang dihadapi oleh pengeluar Keropok Terengganu dan bagaimana mereka boleh diselesaikan untuk memperbaiki pembuatan dan pemasaran mereka. Dijangka hasil kajian akan memberikan maklumat yang berguna kepada pengeluar Keropok Terengganu dan usahawan di Terengganu. Objektif penyelidikan adalah untuk mengungkap sejarah, pembangunan, dan peranan Keropok Terengganu Terengganu dalam budaya dan ekonomi Terengganu.