Transkrip wawancara bersama Laksamana Maritim Dato Mohd Zubil bin Mat Som sepanjang berkhidmat sebagai mantan Ketua Pengarah Maritim Malaysia / Hadija Dania Mohd Nor Azmi and Hartini Che Mohd Ezham - Mohd Nor Azmi, Hadija Dania; Che Mhd Ezham, Hartini (Universiti TeknologI MARA,Selangor, 2023)
Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai garis pantai yang luas dan dikelilingi perairan laut yang perlu dijaga oleh pihak yang bertanggungjawab. Oleh disebabkan itu. Maritim Malaysia lah diwujudkan untuk menjaga perairan negara dan melaksanakan tugas mencari dan menyelamat maritim di Zon Maritim Malaysia. Namun, kajian tentang Maritim Malaysia tidak banyak tersedia di internet dan maklumat tentang Maritim Malaysia tidak dapat dipelihara dengan cara yang betul jika tiada proses transkrip yang berlaku. Jadi, temubual telah dilakukan bersama tokoh berpengaruh di Maritim Malaysia iaitu Laksamana Maritim Dato' Mohd Zubil bin mat Som yang merupakan mantan Ketua Pengarah Maritim Malaysia yang ke-5. Kajian ini akan sedikit-sebanyak membantu untuk mengumpul bukti dan merungkai peranan dan sumbangan Laksamana Maritim Dato Mohd Zubil bin Mat Som sebagai orang yang berkedudukan tinggi di agensi Maritim Malaysia. Dengan kajian ini, diharapkan semua ilmu dan maklumat yang dikongsi dapat dijadikan sebagai bukti dan sumber kajian untuk kegunaan penyelidik pada masa hadapan