Transkrip temubual bersama Prof. Dr. Supyan Hussin, felo penyelidikan utama di Institut Kajian Etnik (KITA) mengenai biografi, kerjaya dan sumbangan beliau di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) / Maisarah Abdul Patas and Nur Nadhirah Saing - Abdul Patas, Maisarah; Saing, Nur Nadhirah (Universiti TeknologI MARA,Selangor, 2023)
Makalah ini bertujuan untuk mengetengahkan hasil kajian mengenai seorang tokoh akademik, iaitu Prof Dr. Supyan Hussin, dalam bidang pendidikan, bahasa, dan teknologi serta sumbangan beliau kepada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta negara. Kajian ini akan mengupas serta memberi gambaran perjalanan hidup tokoh berkenaan merangkumi latar belakang, latar pendidikan, awal mula karier, cabaran dalam perjalanan karier tokoh di UKM, jawatan yang disandang serta pencapaian dan sumbangan beliau. Penulisan makalah mengenai tokoh ini dibuat berdasarkan rujukan sekunder iaitu sumber-sumber digital yang sahih mengenai tokoh serta berpandukan kepada sumber utama atau primer iaitu dokumentasi lisan. Kajian ini boleh dijadikan sebagai bahan rujukan untuk mana-mana pihak yang ingin mengenali tokoh dalam bidang pendidikan, bahasa dan teknologi serta tokoh akademik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Kajian ini juga penting sebagai bentuk penghargaan terhadap tokoh dan menjadi sumber rujukan serta inspirasi khususnya kepada golongan muda untuk mengikuti jejak langkah beliau dalam bidang akademik.