Transkrip temubual bersama puan Natipah @ Nortipah Abdul Kadir, adiguru tenun Pahang diraja mengenai warisan kain tenun Pahang / Afiezatul Nazlin Mohd Jurais and Siti Nur Athirah Mohd Saufi - Mohd Jurais, Afiezatul Nazlin; Mohd Saufi, Siti Nur Athirah (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2021)
Transkrip ini mengandungi sesi temubual bersama tokoh iaitu Puan Nortipah Binti Abdul Kadir. Sesi temubual ini berlangsung selama dua jam sepuluh minit serta mengandungi biografi, pengalaman dan isu atau peristiwa yang tidak ramai masyarakat tahu mengenai warisan Kain Tenun Pahang. Temubual sesi pertama dijalankan di bengkel tenun Legar Warisan di Kampung Pulau Keladi, Pekan, Pahang pada hari Jumaat bersamaan 18 Disember 2020. Temubual sesi pertama ini bermula pada jam 11.13 pagi dan berakhir pada 1.00 tengah hari. Kemudian, temubual sesi kedua dijalankan menggunakan applikasi Zoom pada hari Jumaat bersamaan 1 Januari 2021. Temubual sesi kedua ini bermula pada jam 12.04 tengah hari dan berakhir pada 1.30 tengah hari. Kedua sesi ini dijalankan secara bersemuka antara penemubual dengan tokoh. Hal ini kerana, untuk memudahkan komunikasi serta mendapatkan maklumat secara terus daripada tokoh. Ini untuk memberi kepastian kepada pengkaji lain tentang maklumat yang telah diberikan. Dapat dinyatakan bahawa tokoh merupakan seorang adiguru tukang tenun kain tenun Pahang yang dikenali dan mempunyai pelbagai pengalaman yang luas dalam bidang ini.