Tranksrip temubual bersama Encik Samat bin Man mengenai penglibatan beliau dalam kraf wau / Nur Diyana Azhar and Putri Nayli Batrisyia Mohd Nasir - Azhar, Nur Diyana; Mohd Nasir, Putri Nayli Batrisyia (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2022)
Artikel ini berdasarkan sumber lisan yang telah dijalankan terhadap tokoh serta daripada sumber pembacaan serta kajian penulis dan temu bual lisan digunakan sebagai pendekatan kajian kualitatif dalam kajian ini. Artikel ini juga menceritakan mengenai kraf wau yang merupakan permainan terkenal bagi masyarakat Melayu di Malaysia. Kajian ini akan menekankan biografi Adiguru Kraf Wau, iaitu Encik Samat Bin Man, anak jati Perlis yang telah banyak memberi sumbangan untuk mengharumkan nama negara di persada global dalam bidangkraf wau. Artikel ini akan memberikan gambaran mengenai dinamik gaya dan pendekatan tokoh dengan lebih mendalam. Antaranya adalah maklumat latar belakang tokoh, pengalamannya sebagai guru kraf wau iaitu seperti teknik pembuatan dan penyimpanan wau, teknik bermain wau, jenis-jenis wau yang dihasilkan dan pasaranserta kos pembuatan wau.