Transkrip temubual bersama Dr Nik Mohd Rizal bin Mohd Fakri, pensyarah senior Universiti Sains Malaysia dalam bidang perkhidmatan perubatan / Muhammad Ariff Iskandar Dzulkarnain and Shasha Afiqah Mohd Arif - Iskandar Dzulkarnain, Muhammad Ariff; Mohd Arif, Shasha Afiqah (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2023)
Perkhidmatan perubatan di Malaysia telah membuat kemajuan yang ketara selama bertahun-tahun, dengan negara kini diiktiraf sebagai destinasi utama untuk pelancongan perubatan di rantau Asia Tenggara. Malaysia mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang komprehensif yang merangkumi kedua-dua fasiliti penjagaan kesihatan awam dan swasta. Sistem penjagaan kesihatan awam menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berpatutan dan mudah diakses kepada penduduk umum, manakala sistem penjagaan kesihatan swasta menawarkan penjagaan yang lebih berkualiti tinggi. Kerajaan juga telah mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan infrastruktur penjagaan kesihatan di negara ini, dengan penubuhan hospital baru, pusat perubatan, dan pengenalan teknologi perubatan yang baru. Selain itu, Malaysia mempunyai jururawat dan profesional kesihatan lain yang terlatih dengan baik, termasuk doktor, jururawat, dan profesional kesihatan lain yang memberikan penjagaan berkualiti tinggi kepada pesakit. Walaupun pencapaian-pencapaian ini, mashi terdapat cabaran yang dihadapi oleh sistem penjagaan kesihatan Malaysia, termasuk kenaikan kos perubatan dan akses yang tidak sama rata kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan di pelbagai kawasan. Walaubagaimanapun, kerajaan Malaysia tetap berkomitmen untuk meningkatkan sistem penjagaan kesihatan untuk memastikan semua rakyat Malaysia mempunyai akses kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berkualiti dan berpatutan.