Transkrip wawancara bersama Ustaz Nik Abdul Rahman Zaki bin Nik Abdul Kadir penulis kaligrafi Islam (khat) / Ahmad Nadim Najmi Faizal and Muhammad Shamierul Muiz Abdul Karim - Faizal, Ahmad Nadim Najmi; Abdul Karim, Muhammad Shamierul Muiz (Perpustakaan Tengku Anis, 2024)
Temubual eksklusif bersama Ustaz Nik Abdul Rahman Zaki Bin Haji Nik Abdul Kadir, pengasas Galeri Khat dan Grafik, merakam sejarah lisan tokoh ini dalam bidang seni kaligrafi. Ustaz Nik Abdul Rahman Zaki berkongsi dengan jelas latar belakang, pengalaman hidup, dan perjalanan uniknya dalam seni kaligrafi. Temubual ini juga mengungkap bagaimana beliau meraih gelaran Ustaz dan peranan penting isterinya dalam menyokong kariernya. Ustaz Nik Abdul Rahman Zaki memaparkan pencapaiannya yang gemilang sebagai penulis khat antarabangsa, termasuk pengalaman beliau sebagai penilai buku Jawi di Dewan Pustaka dan Pustaka, penceramah khat untuk guru-guru Khat JAPIM, dan penulis buku teks khat di bawah Yayasan Islam Negeri Kelantan. Beliau mencapai kejuaraan sebanyak tujuh kali dari peringkat sekolah hingga antarabangsa, menunjukkan dedikasinya dalam mengangkat martabat seni khat. Temubual ini memberikan gambaran komprehensif mengenai perjalanan inspiratif Ustaz Nik Abdul Rahman Zaki, yang tidak hanya meninggalkan kesan dalam dunia seni khat Malaysia tetapi juga di peringkat antarabangsa. Penghargaan dan jasa beliau terhadap warisan budaya seni tulisan Jawi adalah sumbangan yang luar biasa, memberi inspirasi kepada generasi akan datang untuk terus memartabatkan seni dan budaya Malaysia.