Transkrip wawancara bersama Eoon bin Shuhaini Pengarah Televisyen Malaysia / Nurul Alis Raman @ Sharif and Mariah Asyikin Abd Rahman - Raman@Sharif, Nurul Alis; Abd Rahman, Mariah Asyikin (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Kajian ini adalah antara pelajar dan bersama tokoh Encik Eoon Shuhaini, seorang pengarah televisyen yang terkenal di Malaysia. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengetahui latar belakang beliau dalam dunia seni sebagai pengarah dengan lebih terperinci. Temubual bersama beliau dijalankan secara alam maya melalui penggunaan platform "Google Meet". Tarikh temubual adalah pada 9 Julai 2022 bermula pada jam 9.00 malam hingga 12. 00 pagi. Encik Eoon Shuhaini memulakan perjalanan kerjaya beliau sebagai Krew Produksi di HVD Entertainment pada tahun 1995 sehingga tahun 1997. Kemudian, beliau meneruskan kerjaya sebagai Krew Produksi (Pengarah Seni dan Kesinambungan) secara bebas dari tahun 1998 sehingga tahun 2006 tanpa terikat dengan mana-mana syarikat produksi. Seterusnya, pada tahun 2007 hingga 2010, beliau telah mengorak langkah dalam bidang seni sebagai Pembantu Pengarah secara bebas dan telah berhasil menghasilkan beberapa drama, VCD dan sebagainya. Akhir sekali, pada tahun 2010 sehingga kini, beliau telah berjaya merangkul posisi sebagai Pengarah. Pengarah berbakat ini iaitu En. Eoon Shuhaini dilahirkan pada 20 Mei 1977. Kebanyakan tayangan .filem dan drama yang dihasilkan oleh beliau telah berjaya menambat hati ramai peminat .filem dan drama di Malaysia. Pelbagai pencapaian telah dirakul oleh beliau seperti Anugerah Rating Tertinggi untuk beberapa drama seperti 'Love You Mr Arrogant', 'Pujaan Hatt Kanda' dan lain-lain lagi. Selain itu, beliau juga telah berjaya mendapat anugerah seperti Anugerah Drama Terbaik, Pencalonan Drama Terbaik serta Pencalonan Pengarah Terbaik. Pencapaian dan kejayaan yang telah beliau miliki dapat dijadikan inspirasi oleh masyarakat.