Transkrip wawancara bersama adiguru Jusoh Bin Chin tokoh seni Jikey / Nur Liyana Ruslan, Nur Syaza Mohd Saad and Nurul Syazana Sabri - Ruslan, Nur Liyana; Mohd Saad, Nur Syaza; Sabri, Nurul Syazana (Perpustakaan Tengku Anis, 2024)
Temubual ini dilakukan bersama Encik Jusoh bin Chin atau dikenali sebagai Pak Choh. Beliau berasal daripada, Langkawi. Temubual ini telah dijalankan di rumah beliau di Langkawi, Kedah. Tarikh temubual tersebut adalah pada 17 November 2023. Encik Jusoh merupakan tokoh sent Jikey dimana beliau telah melibatkan dirt dalam persembahan Jikey ini semenjak kecil lagi. Beliau aktif membuat persembahan hampir tiga dekad di antara tahun 1990 hingga 2017. Antara kumpulan yang pernah disertai Jusoh adalah Kumpulan Jikey Yooi, Kumpulan Jikey Kedawang 2, Kumpulan Jikey Mawat 2 dan Kumpulan Jikey Kedawang 3. Selain daripada pandai berlakon, beliau juga mahir dalam memainkan alat muzik berkaitan Jikey. Encik Jusoh pernah melibatkan diri dalam pementasan Jikey generasi baru bersama Persatuan Warisan Anak Inspirasi Seni pada tahun 2017 dan 2018. Beliau juga terlibat dalam sebuah dokumentari berkenaan Jikey bersama Langkawi UNESCO Global Park pada tahun 2020 malahan pada tahun 2022 pernah membuat persembahan di hadapan Temenggung Kedah sempena sambutan 15 tahun Langkawi sebagai UNESCO Geopark. Bagi menurunkan ilmu int kepada generasi baru, Encik Jusoh telah mengadakan bengkel enam hari di Auditorium LADA Langkawi dan ia mendapat sokongan daripada Cultural Economic Development Agency (CENDANA). Pada tahun 2022 juga, Encik Jusoh telah mendapat Anugerah Adiguru daripada Akademi Seni dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).