Transkrip wawancara bersama Yee Chuan Hup penggiat seni bela diri (taekwondo) / Muhammad Zulhakimi Sabrey and Mhd Yusuf Ahmad - Sabrey, Muhammad Zulhakimi; Ahmad, Mhd Yusuf (Perpustakaan Tengku Anis, 2024)
Dalam transkrip temubual ini, kita merungkai perjalanan hidup serta minat yang mendalam milik Encik Yee Chuan Hup, yang juga dikenali sehagai Naga Utara dalam lingkungan Muay Thai. Lahir pada tahun 1967 di Kampung Sakar, Encik Yee dengan penuh keterbukaan mendedahkan butiran-hutiran kehidupan keluarganya, perjalanan perkahwinannya, dan kecenderungannya yang amat mendalam terhadap seni melukis. Percakapan ini turut menyentuh pencapaian seninya, terutama dalam konteks karya seni yang berkaitan dengan Taekwondo, menonjolkan keahlian serba sifatnya dalam menggambarkan pelbagai subjek. Encik Yee menerangkan dengan teliti tentang populariti serta permintaan tinggi terhadap lukisannya, memberikan gambaran yang jelas mengenai penentuan harga dan jenis tempahan yang selalu diterimanya. Tidak hanya itu, temubual ini juga menyingkapkan lapisan-lapisan kehidupan Encik Yee yang begitu pelbagai, dengan kecerdikannya menyatukan seni bela diri dan bakat artistik yang luar biasa. Dalam perbualan ini, kita dapat menyelami lebih mendalam dalam perjalanan hidup seorang yang dihormati seperti Encik Yee, yang juga memberikan inspirasi dengan kesungguhan serta kepelbagaian bakat yang dimilikinya. Temubual ini bukan sahaja menjadi gambaran peribadi Encik Yee, tetapi juga mempersembahkan pandangan eksklusif ke dalam dunia seni dan kehidupan beliau yang penuh warna.