Transkrip wawancara bersama Kapten (B) Abd Latif Bin Mohd Nor Yang Dipertua Persatuan Bekas Parajurit Negeri Pahang / Mohamad Hafidzon Shahidan and Mohamad Hafiz Mohamad Helmi - Shahidan, Mohamad Hafidzon; Mohamad Helmi, Mohamad Hafiz (Perpustakaan Tengku Anis, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual atau wawancara bersama seorang tokoh yang bernama Kapten (BJ Abd Latif bin Mohd Nor yang bertujuan untuk mengetahui lebih mendalam berkenaan dengan latar belakang dan kerjaya beliau dalam bidang ketenteraan dan politik. Transkrip yang merakamkan temubual ini berlangsung disebuah bilik mesyuarat yang dimiliki oleh syarikat bas Jengka Liner yang terletak di bandar Pusat Jengka, Maran, Pahang. Sesi temubual ini bermula pada jam 11.00 pagi dan bertarikh 30.05.2014. Beliau merupakan salah seorang tokoh parajurit dan politik yang terkenal di Kuala Lipis, kerana banyak menabur bakti dalam kalangan masyarakat setempat. Beliau telah menceburi bidang ketenteraan sejak berumur 16 tahun lagi ketika menyertai Maktab Tentera Diraja sehingga bersara dan bergiat dalam bidang politik. Transkrip ini menyingkap dan merumuskan serba sedikit berkenaan dengan latar belakang dan pengalaman beliau ketika beliau masih lagi berkhidmat. Secara keseluruhan sesi temubual ini lebih menumpukan kepada pengalaman beliau sepanjang menjadi seorang anggota tentera yang bergelar pangkat Kapten. Selain berkongsi pengalaman hidup beliau ketika berperang dengan pengganas komunis di negara ini, beliau turut memberi pandangan dan nasihat kepada generasi hari ini berkenaan dengan situasi politik semasa di Malaysia.