Transkrip wawancara bersama Encik Eyo Hock Seng tokoh wayang kulit (wayang kulit siam) / Muhammad Faris Farhan Mohd Shukri and Muhammad Afiq Hakimi Sabri - Mohd Shukri, Muhammad Faris Farhan; Sabri, Muhammad Afiq Hakimi (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Abstrak ini membincangkan seni persembahan tradisional atau dikenali sebagai Wayang Kulit Kelantan. Kajian ini bertujuan untuk memperoleh dan memelihara maklumat mengenai seni budaya tradisional Wayang Kulit Kelantan. Sejarah lisan mengenai seni budaya Wayang Kulit mampu menjadi bukti kewujudan dan pelbagai informasi yang bernilai yang dapat disimpan dan dipelihara demi para ilmuan dan para penyelidik. Selain itu, objektif kajian sejarah lisan ini adalah untuk mengesan asbab generasi muda tidak lagi berminat dengan seni budaya Wayang Kulit Siam, untuk mengetahui mengapa seni budaya Wayang Kulit Siam jarang dimainkan dan juga untuk mengkaji mengapa seni budaya tersebut ditelan zaman. Pengkaji telah menjalankan kajian dengan kaedah kualitatif bagi membantu mendapatkan maklumat dengan mudah dan mencukupi. Pak Cu tok dalang merupakan salah seorang tokoh yang berbangsa Cina yang masih mengekalkan seni budaya Wayang Kulit Siam ini dikalangan masyarakat. Hasil kajian mendapati maklumat mengenai seni budaya Wayang Kulit Siam serta maklumat peribadi mengenai tokoh yang memainkan Wayang Kulit Siam dan maklumat daripada kajian ini tertumpu kepada seluruh lapisan masyarakat dan juga para pengkaji. Pengumpulan data dan informasi mengenai seni budaya Wayang Kulit Siam diharapkan mencukupi dan bertindak sebagai bukti yang kukuh tentang seni budaya tradisional Wayang Kulit Siam.