Transkrip temubual bersama Puan Sarifah binti Abd Hamid dan Encik Ahmad Zafri bin Iskandar mengenai pembuatan kuih keria / Muhamad Aliff Syahmi Mohamad Sabri and Nurul Fatiha Mohamed Rosli - Muhamad Sabri, Muhamad Aliff Syahmi; Mohamed Rosli, Nurul Fatiha (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2023)
Kuih keria adalah merupakan salah satu kuih tradisional melayu yang sangat enak dan lazat. Kajïan ini bertujuan untuk mencapai objektif dan mengetahui bahan bahan kuih keria gula melaka dan mengkaji tentang cara pembuatan kuih keria gula melaka. Tujuan kajian ini juga adalah untuk mengenalpasti cabaran dalam menjalankan perniagaan kuih keria pada masa kini. Dalam kajian ini, kaedah temubual bersama dua tokoh iaitu Puan Sarifah Binti Abd Hamid dan Encik Ahmad Zafri Bin Iskandar yang merupakan pengusaha kuih keria gula melaka. Kajian ini dilakukan untuk mengetahui serba sedikit maklumat tentang kuih keria kuih tradisional melayu. Dapatan daripada temu bual dan sejarah lisan, bersama dua tokoh ini menawarkan kepelbagaian ilmu tentang kuih keria secara am dan khusus yang dikumpulkan dalam dokumentari ini.