Transkrip wawancara bersama pengusaha seni batik Mohd Asri bin Mat Yaman / Nursyazwani Mohd Nawi and Hanun Syamimi Mohammad - Mohd Nawi, Nursyazwani; Mohammad, Hanun Syamimi (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Temubual ini dilakukan bersama seorang pengusaha seni batik iaitu Encik Mohd Asri Bin Mat Yaman atau lebih dikenali sebagai Puyie untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai seorang pelukis dan pengusaha batik. Temubual ini telah dijalankan di rumah beliau beralamat di Pasir Puteh, Kelantan. Tarikh temubual tersebut adalah pada 15 Jun 2023 bermula pada jam 3.00 pagi hingga 5.00 petang. Encik Mohd Asri Bin Mat Yaman adalah merupakan seorang pelukis dan pengusaha seni batik. Encik Mohd Asri Bin Mat Yaman mula bergiat dengan seni batik ini selepas beliau tamat persekolahan kerana minat sehinggalah sekarang beliau masih bergiat aktif dalam seni batik ini. Tugas Encik Mohd Asri Bin Mat Yaman tidak hanya terhad kepada seni penghasilan batik tetapi juga beliau turut berkhidmat sebagai salah satu tenaga pengajar dimana beliau telah menyumbangkan ilmu kepakaran berkaitan batik seperti cara melukis, mencanting, mewarna batik dan sebagainya kepada mereka yang berminat ingin mempelajari seni penghasilan batik. Pelbagai ujian dan cabaran telah dihadapi oleh Encik Mohd Asri Bin Mat Yaman semasa bergelar sebagai salah satu anak seni. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang.