Tranksrip temubual bersama Puan Safinah binti Yusof dan Encik Mohd Raffie bin Nanang, kakitangan muzium mengenai sejarah penubuhan Rumah Agnes Keith / Anisyah Husnadifitri Amri and Wahidatul Aqilah Nasrin - Amri, Anisyah Husnadifitri; Nasrin, Wahidatul Aqilah (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2023)
Artikel ini bertujuan untuk memperlihatkan satu kajian bagi mengenalpasti sejarah penubuhan sesebuah bangunan bersejarah di sesuatu tempat yang mempunyai signifikasi tertentu. Kaedah wawancara dan rakaman secara video maya digunakan bagi mengumpul data dan maklumat yang diperlukan. Tokoh yang dipilih berdasarkan latar belakang yang kuat dalam sejarah Rumah Agnes Keith, selain merupakan pegawai penting dalam organisasi tersebut. Nama Puan Safinah Binti Yusof dan Encik Mohd Raffie dipilih dalam wawancara dan kajian ini sebagai peserta kajian yang ditemubual disebabkan oleh kelayakan mereka. Peserta kajian ditemubual tentang sejarah penubuhan rumah Agnes Keith di bumi Borneo, struktur rumah, cerita-cerita misteri dan tragedi, pengalamannya semasa Perang Dunia II, dan cabaran yang dihadapi oleh beliau.