Transkrip temubual bersama Badril Shahidan Hj Hashim & Che Saad Hj Saep mengenai capal / Noraisyah Che Abdullah and Siti Nur Atika Shahari - Che Abdullah, Noraisyah; Shahari, Siti Nur Atika (Universiti Teknologi Mara, Selangor, 2023)
Kajian ini adalah untuk mempresentasikan warisan penghasilan capal sejak tahun 1958 yang giat diusahakan oleh Badril Shahidan bin Hj Hashim dan Che Saad Hj Saep pula sejak tahun 2001. Mereka telah merealisasikan cara pembuatan capal secara tradisional dan moden. Usaha ini telah membuka mata segenap lapisan masyarakat untuk menghargai seni warisan Melayu. Artikel ini menunjukkan keseluruhan latar belakang kedua-dua tokoh, kepakaran mereka dalam penghasilan capal, pencapaian mereka sehingga dikenali dunia luar dan keunikan capal hasil air tangan mereka yang telah menambat hati pengguna. Artikel ini juga adalah menggunakan sumber pembacaan dan kajian daripada penulis terhadap tokoh-tokoh yang dipilih serta berpandukan sumber utama iaitu dokumentasi lisan. Hasil kajian ini juga boleh digunapakai sebagai bahan rujukan terutama kepada peminat seni warisan tradisional untuk mengetahui keunikan yang terdapat pada capal itu sendiri. Di samping itu, kajian ini juga amatlah penting dalam pembentukan generasi kini dan akan datang bagi menarik minat mereka menceburi bidang penghasilan capal. Sejurus itu, hal ini membolehkan mereka menjadi pelapis dengan menjadikan Badril Shahidan bin Hj Hashim dan Saad Hj Saep sebagai ‘role model’ dalam penghasilan capal pada masa akan datang.