Dari FoMO ke JoMO: merawat kesihatan mental dengan detoks media sosial / Siti Nurul Hayatie Ishak - Ishak, Siti Nurul Hayatie (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Tidak dapat dinafikan di era digital pada masa kini, media sosial merupakan platform yang menjadi rujukan utama untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan isu-isu semasa selain digunakan untuk berkongsi pelbagai cerita, pandangan dan tujuan komunikasi yang lain. 2022. Berdasarkan data daripada Statista Research Department, setakat Januari 2023, 78.5 peratus penduduk di Malaysia merupakan pengguna media sosial yang aktif dan hampir 91.7 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk di Malaysia mempunyai akaun media sosial. Data ini dijangka akan terus meningkat pada tahuntahun akan datang. Secara purata, pengguna media sosial di Malaysia meluangkan masa selama 2 jam 47 minit sehari, kurang 15 minit berbanding tahun 2022.