Transkrip temubual mengenai istiadat perkahwinan suku kaum Bajau di Kota Belud bersama puan Sharifah Hj Gundah / Nur Safia Mohd Nazri and Fatin Nabila Mohd Sahidin - Mohd Nazri, Nur Safia; Mohd Sahidin, Fatin Nabila (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2022)
Perkahwinan ialah suatu akad atau perikatan untuk membangun sebuah rumah tangga dengan redha daripada Allah SWT. Perkara tersebut merupakan satu proses membina sebuah 'kelompok kecil' dalam kuantiti kecil yang dikenali sebagai keluarga. Sebelum perkahwinan dibentuk, terdapat beberapa keperluan yang perlu dipatuhi, sama ada keperluan tersebut bersifat adat tradisi mahupun kewajipan beragama. Sebagai sebuah kumpulan etnik yang masih berpegang teguh terhadap adat tradisi, kaum Bajau masih mengamalkan adat-adat tradisi yang tidak bercanggah dengan kehendak agama.