Transkrip temubual bersama Datuk Dr. Yusof Haslam pengarah dan penerbit filem dan drama / Nur Eliana Mohamad Azhar and Nuraqilah Shahibul Fadzilah - Mohamad Azhar, Nur Eliana; Shahibul Fadzilah, Nuraqilah (Universiti Teknologi MARA, Selangor, 2023)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Datuk Dr. Yusof Haslam yang bertujuan untuk mengetahui berkenaan latar belakang beliau sehingga menjadi terkenal sebagai seorang pelakon, pengarah, dan juga penerbit. Transkrip temubual ini dijalankan di pejabat beliau iaitu Scop Production yang terletak di Kuala Lumpur. Transkrip temubual ini berlangsung selama 1 jam 41 minit yang dilaksanakan pada 22 Disember 2022 pada jam 1 tengah hari. Beliau merupakan salah seorang artis veteran yang masih bergiat aktif dalam dunia seni hiburan kerana telah menceburkan diri dalam bidang seni ini lebih 40 tahun di mana beliau sudah menganjak ke usia 69 tahun pada tahun 2023. Walaupun usia beliau semakin meningkat lanjut, namun pembabitan beliau dalam dunia seni terutama sekali dalam bidang penerbitan amat menggalakkan. Pelbagai anugerah yang diterima oleh beliau di bawah syarikat penerbitannya sendiri, iaitu Scop Production. Dengan itu, temubual yang dijalankan ini menumpukan tentang biografi beliau itu sendiri sambil memfokuskan ke arah lakonan, pengarahan, dan penerbitan beliau terutama sekali yang berkaitan dengan drama dan filem aksi seperti Gerak Khas.