Transkrip wawancara bersama Tuan Omar bin Md Hashim (Omara) tokoh warisan kebangsaan orang hidup / Nur Fathiah Abd Fadzli and Siti Aishah Muhamad Adilfitri - Abd Fadzli, Nur Fathiah; Muhamad Adilfitri, Siti Aishah (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Temubual ini dilakukan bersama Tokoh Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH) - Boria iaitu Tuan Omar Bin Md Hashim. Wawancara ini dikendalikan oleh Siti Aishah Binti Muhamad Adilfitri dan Nur Fathiah Binti Abd Fadzli, pelajar ljazah Sarjana Muda Pengurusan Maklumat, Pengurusan Sistem Maklumat (IM245) semester 5, Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Machang, Kelantan. Beliau merupakan Tokoh Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH) - Boria. Temubual ini dilakukan untuk mengetahui, peranan ketua kumpulan Boria Omara serta perjalanan kehidupan beliau dan juga sumbangan yang telah diberikan kepada masyarakat. Temubual ini telah dijalankan secara bersemuka (face-to-face) dengan beliau. Tarikh temubual tersebut adalah 30 Mei 2023 pada 10.12 pagi hingga 1.50 petang. Tuan Omar Bin Md Hashim telah dianugerahkan sebagai Tokoh Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH)- Boria yang disampaikan oleh Jabatan Warisan Negara. Selain itu, beliau juga telah menerima kunjungan daripada Menteri Besar Pulau Pinang, Y.A.B (Yang Amat Berhormat) Tuan Chow Kon Yeow telah membuat kunjungan hormat kepada Tokoh Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH) - Boria, Tuan Omar Bin Md Hashim. Kunjungan hormat ini adalah untuk memberi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Georgetown World Heritage kepada beliau di kawasan perumahan beliau sebagai penghargaan kepada beliau sepanjang bergiat seni seperti Boria, Ghazal Parti dan lain-lain. Oleh itu, sumbangan dan sejarah hidup beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada orang ramai.