Punca dan kesan nitrit dalam sungai / lntan Faizani Ridwan ... [et al.] - Ridwan, lntan Faizani; Mohamed, Muhammad lhsanuddin; Mohamad Latif, Nur Fatini; Karim, Kamelia; Rabu, Jacquenena Robinson; Sulaiman, Nur Sharzehan; Kamaruddin, Sharir Aizat; Hashim, Aimie Rifhan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Tahukah anda sungai merupakan salah satu sumber semula jadi yang dianugerahkan oleh Tuhan yang tidak ternilai harganya. Sungai yang bersih boleh dijadikan sebagai sumber makanan, minuman, perikanan dan pertanian kepada manusia dan kehidupan di muka bumi ini. Gambar 1 menunjukkan penulis berkunjung ke sungai yang bersih. Namun begitu, pencemaran yang berlaku kepada sungai pada masa kini semakin bertambah apabila terdapat nitrit yang berlebihan sehingga menyebabkan masalah kepada manusia dan makhluk yang lain. Nitrit terdiri daripada sebahagian nitrogen dan dua bahagian oksigen (NO2-). Nitrit juga merupakan komponen biasa yang terdapat dalam ekosistem sungai. Nitrit sangat penting kepada sungai kerana merupakan langkah kitaran nitrogen yang membantu dalam pemecahan bahan organik dan penunjuk kualiti air. Walaubagaimanapun, kepekatan nitrit yang berlebihan akan memberi kesan negatif kepada kesejahteraan dan kesihatan manusia, ekosistem sungai, hidupan akuatik dan lain-lain lagi.