Pilih bahagia / Mohd Nor Md Tan, Mohd Rizal Dohad and Suzi Seroja Sarnin - Md Tan, Mohd Nor; Dohad, Mohd Rizal; Sarnin, Suzi Seroja (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
APRIL 1987, Melaka: Malam ini aku tidak tidur dengan lena memikirkan keputusan peperiksaan SPM yang akan diumumkan esok. Aku berdoa agar keputusan SPM nanti melayakkan aku menyambung pengajian dalam bidang perubatan, lnilah citacita yang aku pendam untuk menjadi seorang doktor pakar bedah sejak dari kecil lagi. Entah jam berapa aku terlena, tiba-tiba terdengar suara emak memanggil namaku untuk solat subuh. "Oh, dah pagi rupanya .... " bisik hatiku. Debaran jantungku pula semakin kencang berbanding malam tadi. Aku gagahkan diriku untuk mandi dan bersiap untuk ke sekolah mengambil keputusan SPM. Makanan yang disediakan oleh emak pun tidak kujamah kerana kerisauan yang melampau memikirkan bagaimana keputusanku nanti.