Penuaan dan kesejahteraan kesihatan: benarkah ramai orang hidup lebih lama? / Dr. Wan Normila Mohamad and Dr. Zahari Md. Rodzi - Mohamad, Wan Normila; Md. Rodzi, Zahari (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Hari ini kebanyakan orang boleh menjangka untuk mencapai umur enam puluhan dan seterusnya. Setiap negara di dunia sedang mengalami pertumbuhan dalam populasi orang tua (WHO, 2022). Menjelang 2030, 1 daripada 6 orang di dunia akan berumur 60 tahun ke atas. Pada tahun 2020, jumlah penduduk yang berumur 60 tahun ke atas meningkat daripada 1 bilion kepada 1.4 bilion. Menjelang 2050, penduduk dunia yang berumur 60 tahun ke atas akan berganda kepada 2. 1 bilion (WHO, 2022). Bilangan orang yang berumur 80 tahun ke atas dijangka meningkat tiga kali ganda antara 2020 dan 2050 untuk mencapai 426 juta. Walaupun peralihan dalam pengagihan penduduk sesebuah negara ke arah umur yang lebih tua – dikenali sebagai penuaan penduduk - bermula di negara berpendapatan tinggi (contohnya di Jepun 30% daripada populasi sudah berusia lebih 60 tahun), ia kini di negara berpendapatan rendah dan pertengahan yang mengalami perubahan terbesar. Menjelang 2050, dua pertiga daripada penduduk dunia melebihi usia 60 tahun akan berada di negara berpendapatan rendah dan sederhana.