Transkrip wawancara bersama Encik Mohd Roby Bin Jaffar seni dikir barat / Amir Braim Rizal Braim and Nurul Izzah Natasha Mohammad Shahabuddin - Rizal Braim, Amir Braim; Mohammad Shahabuddin, Nurul Izzah Natasha (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Temubual ini dilakukan bersama ahli lembaga Koperasi Dikir Barat, Kelantan iaitu Encik Mohd Roby bin Jaffar atau dikenali sebagai Encik Roby Wisma untuk mengetahui tentang pengalaman beliau sebagai tokoh dalam seni dikir barat. Temubual ini telah dijalankan di rnmah beliau iaitu di Kampung Rengas Badak, Bachok Kelantan. Tarikh temubual tersebut adalah pada 23 Jun 2023 bermula pada jam 9.30 pagi hingga 11.46 pagi. Encik Roby Wisma mula bergiat dengan seni dikir barat bermula pada tahun 1991 dan menjadi ahli lembaga Koperasi Dikir Barat pada tahun 2013 sehingga kini. Dalam bidang dikir barat, Encik Roby Wisma melibatkan diri sebagai penulis lirik lagu-lagu nyanyian dikir, penyanyi dikir barat, jhoro dikir, tukang karut dan menjadi juri pertandingan dikir barat. Bidang yang paling lama dan aktif diceburi oleh beliau adalah sebagai tukang karut yang mana semuanya spontan dan tidak melibatkan skrip yang perlu ditulis. Pengalaman dan keaktifan Encik Roby Wisma dalam seni dikir barat telah memberikan sumbangan yang berharga kepada perkembangan dan promosi seni tradisional ini. Beliau adalah seorang tokoh yang berbakat dan berdedikasi dalam menjaga dan memperkukuh warisan dan keaslian budaya Kelantan melalui seni dikir barat.