Transkrip wawancara bersama Samad bin Man tokoh adiguru wau / Wan Edzzuddin Najmi Abdullah and Amratul Azizah Hayazelee - Abdullah, Wan Edzzuddin Najmi; Hayazelee, Amratul Azizah (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Transkrip temubual ini dilakukan oleh pelajar UiTM Cawangan Kelantan iaitu Wan Edzzuddin Najmi Bin Abdullah dan Amratul Azizah Binti Hayazelee bersama Tokoh Adiguru Wau, iaitu Tuan Samad Bin Man. Tujuan transkrip ini adalah untuk mengetahui tentang sejarah diri beliau, juga anugerah dan sumbangan beliau selama berkhidmat sebagai seorang pengukir kayu. Temubual ini telah dijalankan di Kangar, Per/is. Tarikh temubual tersebut adalah pada 31 Januari 2022 bermula padajam 8.45 pagi hingga 1 Februari 2022 pada jam 9.45 pagi. Tuan Samad Bin Man berpengalaman selama 30 tahun sebagai tukang pembuatan wau bertempat di Kangar, Perlis. Pencapaian yang paling membanggakan beliau apabila menyandang anugerah Tokoh Adiguru Wau atas sumbangannya dalam penyertaannya dan penglibatannya dalam pertandingan menerbangkan wau di beberapa buah Negara. Sejarah kehidupan dan pencapaian beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang, terutamanya kepada generasi muda dalam pembuatan wau.