Kajian fisibiliti Pasar Tani Kekal (PTK) Kuala Krai, Kelantan / Dr. Tuan Mohd Rosli Tuan Hassan ... [et al.] - Tuan Hassan, Tuan Mohd Rosli; Abdulatiff, Nik Kamaruzaman; Ya, Mohamad Safri; Nik Ismail, Nik Nor Hasimah; Ismail, Zurina; Azid@Maarof, Nur Niswah Naslina (2017)
Kuala Krai merupakan jajahan yang kedua terbesar di Kelantan. Kegiatan ekonomi utama penduduk Kuala Krai adalah pertanian. Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bercadang utuk membina sebuah tapak pasar tani kekal (PTK) di Kuala Krai bagi membantu penjanaan ekonomi penduduk sekitar dengan harga yang lebih berpatutan. Bagi melihat kewajaran penubuhan Pl;'K ini, satu kajian fisibiliti telah dijalankan. Kajian ini dijalankan dengan mengambil kira pandangan daripada 109 usahawan tani dan 226 pengunjung pasar dan pasar tani sedia ada. Maklumat yang diperlukan dijana melalui penggunaan borang kaji selidik yang diedarkan kepada usahawan dan pengunjung serta sesi temubual dengan kumpulan fokus yang terdiri dari wakil agensi-agensi berkaitan iaitu Pejabat Tanah dan Jajahan Kuala Krai, Majlis Daerah Kuala Krai, Jabatan Kerja Raya, Syarikat Air Kelantan dan Penggawa. Dapatan kajian mendapati permintaan adalah tinggi terhadap barangan segar seperti sayursayuran dan buah-buahan, bahan mentah seperti ikan, ayam dan daging, bahan masakan (runcit), dan kuih-muih serta lauk-pauk. Corak permintaan sebegini sangat bertepatan dengan konsep PTK yang dicadangkan.