Transkrip temubual bersama Ramli bin Mahmood perubatan tradisional: main peteri / Engku Shamimie Syahira Engku Kamaruddin and Noor Izzati Madeli - Engku Kamaruddin, Engku Shamimie Syahira; Madeli, Noor Izzati (Perpustakaan Tengku Anis, 2017)
Main peteri merupakan salah satu daripada perubatan tradisional yang masih diteruskan tetapi sudah menghampiri kepupusan. Tetapi main peteri ini masih menjadi salah satu pilihan masyarakat setempat untuk mengubati pelbagai penyakit khususnya penyakit yang tidak dapat di sembuhkan di hospital: Misalnya penyakit terkena buatan orang dan penyakit-penyakit angin. Contohnya seperti angin pendekar, angin bidan. Angin Kechik Dewa Muda dan lain-lain lagi. Satu lokasi yang masih bergiat aktif dengan cara perubatan tradisional ini ialah di Pasir Mas, Kelantan. Kajian di laman sesawang dan temubual bersama tokoh dalam perubatan tradisional iaitu Ramli bin Mahmood yang lebih mesra kami panggil sebagai Pokli. Pokli juga dikenali oleh orang kampung dengan panggilan Li Bomoh. Ini adalah kerana Pokli merupakan tok teri bagi kumpulan teri di Pasir Mas, Kelantan. Melalui kajian yang telah kami lakukan, kami telah dapat beberapa maklumat tentang perubatan tradisional ini. Seperti asal usul main peteri ini, penyakit yang boleh diubati jenis alatan muzik yang digunakan dan peringkat-peringkat yang ter!ihat semasa main peteri berlangsung.