Transkrip temubual bersama Ismail bin Idris: adakah Puteri Saadong adalah Mayang Sari? / Mohd Khairi Anas Rosman and Muhammad Faris Hami Mohd Zahibi - Rosman, Mohd Khairi Anas; Mohd Zahibi, and Muhammad Faris Hami (Perpustakaan Tengku Anis, 2017)
Ini adalah transkrip penuh temubual bersama Encik Ismail bin Idris berkisarkan kisah Puteri Saadong. Temubual ini dilakukan di rumah Encik ismail di Kampung Bukit Jawa, Pasir Puteh, Kelantan pada 25 April 2017, jam 8 malam sehingga 11 malam. Versi kisah Puteri Saadong kali ini berbeza sedikit dengan cerita Puteri Saadong yang sebelum ini. Kisah Puteri Saadong berdasarkan temubual bersama Encik Ismail lebih memfokuskan jasa Puteri Saadong terhadap penduduk Kampung Bukit Jawa dan bagaimana balasan orang Kampung Bukit Jawa ke terhadapnya. Kisah Puteri Saadong kali ini diperjelaskan bahawa dia tidak mempunyai kaitan dengan Cik Siti Wan Kembang dan Raja Abdullah.