Transkrip wawancara bersama Tuan Guru Haji Lokman bin Haji Ahmad makrifat Tok Kenali / Ahmad Fazri Kamarul Zaman and Wan Sahzwan Nadzmi Sukardi - Kamarul Zaman, Ahmad Fazri; Sukardi, Wan Sahzwan Nadzmi (Perpustakaan Tengku Anis, 2017)
Temubual ini adalah antara pelajar dari Fakulti Pengurusan Maklumat iaitu Ahmad Fazri dan juga Wan Sahzwan dengan Tuan Guru Haji Lokman Bin Haji Ahmad iaitu cucu kepada Tok Kenali. Temubual ini adalah bertujuan untuk membuat kajian tentang cerita rakyat negeri Kelantan yang mempunyai ciri-ciri ketokohan dan seorang yang terkenal. Jadi kami telah memilih tajuk Tok Kenali kerana beliau seorang tokoh ulama' yang terkenal di seluruh nusantara terutamanya di Malaysia. Selain itu, kami memilih tajuk ini kerana ingin memelihara akan sejarah negeri Kelantan kerana kebanyakan masyarakat masa kini tidak mengenali ulama' seperti Tok Kenali. Dengan membuat kajian ini, kami dapat mendedahkan kepada masyarakat tentang -sejarah Tok Kenali serta sumbangannya kepada masyarakat suatu masa dahulu. Tok Kenali juga seorang ulama' yang bertaraf wali Allah s.w.t kerana ilmunya di dalam pelbagai bidang termasuk nahu, sorof, tauhid, feqah, tasawwuf dan banyak lagi. Beliau juga merupakan pencetus kepada sistem pengajian Pondok di tanah melayu pada masa dahulu.