Transkrip wawancara bersama Puan Hajah Faridah binti Mat Saman tokoh qariah peringkat antarabangsa / Siti Nadzirah Jafar and Siti Hajar Hassan - Jafar, Siti Nadzirah; Hassan, Siti Hajar (Perpustakaan Tengku Anis, 2014)
Transkrip ini mengandungi temubual bersama Puan Hajah Faridah Binti Mat Saman. Transkrip temubual ini di jalankan di ruang tamu rumah Puan Hajah Faridah Binti Mat Saman sendiri di Jalan Merican, 15150 Kota Bharu, Kelantan pada 3 Mei 2014 bermula jam 10.00 pagi. Beliau merupakan seorang tokoh qariah yang telah mencatat sejarah sebagai qariah yang paling banyak. menjuarai pertandingan Tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa iaitu sebanyak lapan kali pada tahun 1964, 1965, 1972, 1976, 1977, 1989, 1990 dan 1991. Temubual ini telah menyingkap latar belakang serta pengalaman beliau separ,jang bergelar qariah dan menyertai pertandingan Tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa. Selain itu, transkrip ini turut memperkatakan mengenai pendapat dan harapan beliau dalam menggalakkan lebih ramai penglibatan golongan belia dalam memartabatkan Al-Quran.