Transkrip wawancara bersama Tuan Haji Wan Pa bin Wan Hussi: pendidikan dan kejurulatihan / Muhammad Fuad Othman and Muhamad Lokman Zakaria - Othman, Muhammad Fuad; Zakaria, Muhamad Lokman (Perpustakaan Tengku Anis, 2021)
Temubual ini dilakukan bersama Mantan Guru Di Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gunung iaitu Tuan Haji Wan Pa bin Wan Hussin untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai Guru. Temubual ini dijalankan di secara bersemuka. Beliau telah memulakan kerjaya beliau pada tahun 1982 hingga 2019. Semasa beliau masih lagi bergiat aktif dalam bidang perguruan, beliau telah banyak menyumbangkan idea terutamanya dalam bidang akademik dan kokurikulum. Antara sumbangan yang dilakukan dalam bidang pendidikan ialah beliau telah berjaya menghasilkan atlet-atlet sekolah yang mewakili sekolah ke peringkat sekolah, daerah dan juga peringkat negeri. Antara pencapaian yang dikecapi oleh Tuan Haji Wan Pa bin Wan Hussin ialah beliau memperoleh Sijil Kursus Kepegawaian Bola Baling Peringkat Kebangsaan pada tahun 2006. Beliau juga memperoleh sijil sumbangan dan khidmat bakti sebagai Pengurus Pasukan Bola Baling Lelaki Bawah 12 MSSM pada tahun 2006. Sejarah Pendidikan, kehidupan , kerjaya serta sumbangan beliau terhadap masyarakat boleh dijadikan inspirasi dan contoh kepada orang ramai.