Transkrip wawancara bersama Encik Mohd Zainudin bin Ismail pelukis komik dan batik / Adyputra Syah Iyman Roslan and Misbahulfalah Harun - Roslan, Adyputra Syah Iyman; Harun, Misbahulfalah (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Temubual ini adalah antara tokoh iaitu Encik Mohd Zainudin Ismail atau Cekeding dan dua pelajar iaitu Adyputra Syah Iyman Bin Rosian dan Misbahulfalah Bin Harun untuk subjek IMR604 iaitu Pendokumentasian Sejarah Lisan. Beliau merupakan salah seorang tokoh Penggiat Seni Lukisan Komik dan Batik. Sejarah lisan adalah satu kaedah yang penting dalam merakam peristiwa lampau yang pernah ditempuhi oleh seseorang itu. Kajian ini menceritakan tentang latar belakang dan sejarah hidup Cekeding atau nama sebenar beliau Mohd Zainudin Ismail sebagai salah seorang penggiat seni lukisan komik dan batik. Beliau merupakan anak jati negeri jelapang padi iaitu Kedah Darul Aman. Beliau mendapat Pendidikan di Sekolah Menengah Tajar, Alor Setar. Beliau juga telah berkecimpung dalam dunia lukisan ini sejak tahun 1993 sehingga sekarang dan masih lagi bergiat aktif. Senarai soalan juga telah disediakan untuk ditanyakan kepada tokoh veteran. Kajian sejarah lisan ini diharapkan dapat membantu orang lain mengenali dan menghargai penggiat seni tanah air kita.