Transkrip wawancara bersama Tuan Shafie bin Jusoh adiguru seni warisan wau / Muhammad Nazrin Amin Rudin and Muhammad Khairul Zakirin Mohamad Noorden - Rudin, Muhammad Nazrin Amin; Mohamad Noorden, Muhammad Khairul Zakirin (Perpustakaan Tengku Anis, 2015)
Dalam perkembangan teknologi dan peredaran zaman pada masa kini. Industri kraftangan traditional di Malaysia kian ditelan zaman. Transkrip ini menerangkan secara temubual ringkas tentang seni kraftangan tradisional wau. Kraftangan wau adalah salah satu peninggalan yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi yang lain. Setiap bangsa dan masyarakat diseluruh dunia mempunyai budaya kraftangan yang diperturunkan kepada generasi baru. Malaysia juga mempunyai sejarah kraftangan wau yang lama walaupun tidak mempunyai rentetan yang jelas namun beberapa penemuan yang boleh dikaitkan kepada budaya penemuan kraftangan tradisional yang boleh dibanggakan. Keunikan wau tradisional melayu adalah pada corak hiasan serta bentuknya yang istimewa. Semakin komplek corak hiasan sesebuah wau itu menjadikan ianya sebuah kraftangan yang bernilai tinggi kerana kecantikannya. Harga yang mahal menjadi faktor utama wau tradisi melayu sukar dimiliki dan sayang untuk dimainkan sebagai aktiviti.