Kajian mengenai ciri-ciri pelaku dan mangsa jenayah sumbang mahram di Malaysia / Maheran Zakaria, Tengku Adida Tengku Zainal Mulok and Wan Murshida Wan Hashim - Zakaria, Maheran; Tengku Zainal Mulok, Tengku Adida; Wan Hashim, Wan Murshida (2004)
Sumbang mahram adalah masalah jenayah seksual yang berat, malah jauh lebih serius daripada rogol biasa kerana ia dilakukan oleh seorang yang bertanggungjawab untuk menjaga, memberi pendidikan agama dan moral secukupnya, serta menunjukkan teladan yang baik tetapi di sebaliknya mengambil kesempatan dengan menodai gadis jagaannya yang tidak berdaya.