Faktor-faktor yang menyumbang ke arah kecemerlangan akademik mahasiswa-mahasiswi UiTMCK: suatu kajian mengenai kepuasan pelanggan terhadap mutu perkhidmatan dan kemudahan asas / Mohamad Safri Ya, Saripah Abdul Latif and Prof. Madya Zainudin Awang - Ya, Mohamad Safri; Abdul Latif, Saripah; Awang, Zainudin (2003)
Dari pemerhatian, didapati kemudahan asas dan perkhidmatan kaunter di UiTM, terutama di kampus cawangan belum begitu memuaskan. Masih banyak kampus cawangan yang di dalam fasa pembangunan, termasuklah UiTM Kelantan. Diperhatikan juga, walau pun secara bandingan, peratus kelulusan pelajar UiTMCK adalah lebih baik dari peratus kelulusan pelajar UiTM secara keseluruhan, tetapi bila dikaji dengan lebih terperinci didapati keputusan mengikut taburan GP A dan CGP A adalah tidak begitu memuaskan. Secara majoriti pelajar-pelajar UiTMCK mempunyai GPA dan CGPA kurang dari 3.0. Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi akademik mereka? Mungkinkah keadaan ini disebabkan oleh kemudahan asas dan perkhidmatan kaunter yang tidak memuaskan?