Memahami perihal anemia / Norashikin Saidon ... [et al.] - Saidon, Norashikin; Abdullah, Aimy; Ahmad Tarmizi, Noor Azleen; Abd Ghafar, Mohd Zaquan Arif (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Anemia, atau lebih diketahui sebagai kekurangan sel darah merah, merupakan salah satu penyakit darah yang biasa berlaku. Di Malaysia, pada tahun 2015, kadar penghidap anemia yang berumur 15 tahun dan ke atas adalah sebanyak 24.6%. Punca anemia adalah pelbagai dan ianya sangat penting untuk disiasat agar membolehkan rawatan diberi secara tepat dan pantas. Definisi anemia yang telah ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah apabila kandungan hemoglobin dalam darah adalah kurang dari 13 g/dl bagi lelaki dan 12 g/dl bagi perempuan. Gejala anemia bergantung kepada aras haemoglobin seseorang dan mungkin lebih ketara bergantung kepada tahap kesihatan mereka. Mereka yang mengalami tahap anemia yang ringan (hemoglobin sekitar 10-11 g/dl) pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang simptom. Mereka hanya dapat mengetahuinya apabila membuat ujian darah. Antara gejala-gejala anemia adalah seperti letih, lesu, kelihatan pucat, sesak nafas, jantung berdebar-debar, pening, sakit dada dan mata kelihatan kuning.