Kesejahteraan dan kesihatan fizikal, minda dan rohani / Normala Ismail and Mohamad Kamil Ariff Khalid - Ismail, Normala; Khalid, Mohamad Kamil Ariff (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Amalan kesihatan yang baik merupakan tunjang penting dalam mencorakkan kesejahteraan dan kehidupan setiap individu. Menurut World Health Organization (WHO), kesihatan merupakan keseimbangan antara kesihatan fizikal tubuh badan, mental dan kesejahteraan sosial. Pemilihan corak kesihatan yang baik adalah penting kerana ia sama ada akan memberi kesihatan yang lebih baik kepada seseorang individu atau di sebaliknya, mendatangkan penyakit kepada individu tersebut. Keberkesanan corak kesihatan yang dipilih pula boleh dilihat setelah setiap aktiviti atau program yang dilaksanakan dikumpul sama ada mengikut harian, bulanan ataupun tahunan. Maka, setiap individu yang ingin sihat dan sejahtera perlu melaksanakan strategistrategi yang baik bagi meningkatkan kesihatan fizikal tubuh badan, minda dan rohani mereka.