Kesedaran sumber air bersih bersama orang asli Kampung Kudong, Bekok Johor / Asmawati Che Hasan ... [et al.] - Che Hasan, Asmawati; Mohd Salleh, Mohd Zulkhairi; Haron, Hairol Anuar; TKM Thangal, Thahira Bibi; Muhammad Fathullah, Muhammad Farid (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Sumber air bersih dalam kehidupan seharian amatlah penting kerana ianya bukan sahaja digunakan untuk keperluan asas seperti makanan dan minuman, malah ia juga satu kepentingan dalam memenuhi keperluan domestic yang lain seperti memasak, mandi, mencuci, sanitasi dan lain-lain aktiviti seharian. Bekalan sumber air bersih di Malaysia di pertanggu ngjawabkan kepada syarikat-syarikat air seperti Lembaga Air Perak (LAP), Syarikat Air Johor (SAJ), Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) dan banyak lagi. Walaubagaimanapun, tidak semua tempat menerima bekalan air bersih terutamanya untuk kawasan yang terletak di pedalaman. Bagi penduduk di Kawasan yang tidak menerima bekalanair bersih yang telah dirawat, mereka akan bergantung sepenuhnya kepada sumber air seperti sungai, tadahan hujan, perigi mahupun air graviti. Walaubagaimanapun, tidak semua sumber air ini sesuai untuk digunakan secara terus kerana dibimbangi terdedah kepada pencemaran.